Den řemesel přilákal do Šumperka davy zájemců

Šumperský „točák“ patřil v pátek 8. září tradiční přehlídce řemeslných oborů. Uspořádala jej Střední škola řemesel, Šumperk ve spolupráci s významným regionálním zaměstnavatelem firmou Škoda Pars už podeváté. Kdo si tuto oblíbenou akci nenechal ujít, měl jedinečnou příležitost nasát činorodou tvůrčí atmosféru a nahlédnout pod pokličku moderního polytechnického vzdělávání.

Pravidelný účastník Dne řemesel si nemohl nevšimnout letošních novinek. Ať už upřel zrak kamkoli, našel důkaz toho, že Střední škola řemesel v Šumperku drží krok s dobou, že se snaží pružně reagovat na zrychlující se trendy digitalizace a robotizace a usiluje o vytváření těch nejlepších podmínek pro výchovu a vzdělávání vysoce kvalifikovaných absolventů.

„Zaměřili jsme se na představení oborů jako oborů budoucnosti. Oborů, v nichž je na začátku řemeslná zručnost, ale ta vede ke schopnosti ovládat a využívat nejmodernější techniku, digitální stroje současnosti a budoucnosti. Kvalifikované odborníky připraví jen moderní škola 21. století,“ upřesňuje ředitelka školy Irena Jonová.

A že Střední škola řemesel v Šumperku moderní školou je, o tom se mohli návštěvníci akce přesvědčit prakticky na každém stanovišti.

Obchodníci, jejichž obor škola postupně inovuje do podoby e-commerce, nechali zájemce proniknout do online prostoru. Prvky elektronického obchodování totiž ovládají na jedničku.

Svařování bylo zase doménou strojních mechaniků. Představili jej propojením svařovacího trenažéru s kolaborativním robotem. Ve výuce se mohou navíc pyšnit také absolutní novinkou ve svařování – laserovou svářečkou.

Kdo měl zájem, toho žáci a pedagogové oboru nábytkářská a dřevařská výroba zasvětili do tajů navrhování nábytku v modelovacím programu Rhinoceros a ukázali, co vše lze vyrobit na tříosé CNC frézce. Nábytkářům zdatně sekundovali truhláři, kteří na odborném výcviku CNC stroje rovněž běžně používají.

Stále živo bylo také u stánku kovo oborů. Není divu, strojírenské obory měly a mají velkou perspektivu. Strojírenství je tradičně jedním z nosných oborů olomouckého regionu, místní firmy zaměstnávají desítky úspěšných absolventů oboru obráběč a strojírenství - obsluha CNC strojů. Inovativní prvky a pomůcky do výuky zavádí Střední škola řemesel v Šumperku právě i díky spolupráci a podpoře řady firem a institucí u nás i v zahraničí. Příkladem může být nové výukové CNC frézovací centrum, které poté, co žáci v lavici součástku narýsují a na notebooku její výrobu naprogramují, daný předmět následně vyrobí.

Den řemesel, jímž se organizátoři snaží přispět k popularizaci řemesla a upozornit na potřebnost oborného vzdělávání i dobré vyhlídky absolventů technických oborů, opět vzbudil mimořádný zájem veřejnosti. Jen žáků osmých a devátých tříd základních škol ze Šumperska přišlo na pět set. Malí i velcí návštěvníci se s nadšením dívali odborníkům pod ruce, ti odvážnější si pod odborným dohledem některé činnosti i sami vyzkoušeli. Otestovali tak svou manuální zručnost například při zatloukání hřebíků, vrtání, pájení, frézování či svařování.

„Z vysoké návštěvnosti máme samozřejmě velkou radost. Moc nás také těší, že se akce zúčastnil zástupce zřizovatele, pan radní pro školství Aleš Jakubec, a že neskrýval nadšení z úrovně naší přehlídky. Stejně tak děkujeme za podporu a uznání vedení města Šumperka, panu starostovi Adámkovi, místostarostům panu Hoškovi a paní Kostecké. Pozitivní zpětná vazba nám dává ujištění, že to, co děláme, má smysl,“ uvedla Jonová.

Na akci dorazili výchovní poradci, děti, rodiče i prarodiče. Anička, žákyně deváté třídy ze Šumperka, se zaujetím prošla každé stanoviště. Nejvíce ji zaujal obor obchodník, ale co za pár měsíců vyplní do přihlášky na střední školu, prozatím neví. „Ještě nejsem rozhodnutá. Proto jsem tady, abych se podívala, jaké mám možnosti,“ svěřila se. Zato její spolužák Ondra už má o svém budoucím povolání jasno: „ Chci jít na silnoproud. Uvažoval jsem o oboru elektrikář už nějakou dobu a tady jsem se ujistil.“

V dnešní době je o šikovné řemeslníky nouze. Marně je shánějí zákazníci i zaměstnavatelé. Své o tom ví také Michal Mazánek, personalista firmy Škoda Pars. „Už několik let se potýkáme s nedostatkem převážně elektrikářů. Ale i absolventi ostatních oborů u nás najdou uplatnění. Mechanici, instalatéři, obráběči kovů či truhláři,“ vyjmenovává Mazánek. Spolupráci se školou si ale zástupce jedné z nejvýznamnějších firem působících v oblasti modernizací, oprav a výroby kolejových vozidel v České republice pochvaluje: „Se školou spolupracujeme dlouhodobě, mají u nás ve firmě zázemí pro teoretickou výuku, vybraní žáci k nám chodí na praxi, nabízíme jim stipendium a po absolvování i zaměstnání.“ Stipendia vyplácí žákům řady učebních a studijních oborů vedle zaměstnavatelů také Olomoucký kraj.

Skvělých partnerských vztahů a úzké spolupráce s místními firmami si váží také ředitelka Střední školy řemesel. „Pro náš typ školy je partnerství s firmami regionu zásadní. Jsem velmi ráda, že nás s jedním z největších zaměstnavatelů v kraji pojí nejen pracovní, ale i kolegiální a přátelské vztahy. Právě i díky spolupráci se zaměstnavateli se nám daří naše výchovně vzdělávací práce a společně nastavujeme kvalitní podmínky pro to, aby naši absolventi zůstávali na Šumpersku a vytvářeli naši budoucnost,“ zdůraznila Jonová.

×