Stáž obráběčů kovů ve firmě VW SLOVAKIA

Šest žáků SŠŘ Šumperk se již tradičně zúčastnilo zahraniční odborné praxe na Slovenku. Již po čtvrté zamířili naši obráběči do Martina, kde sídlí firma VW Slovakia, která vyrábí komponenty pro převodovky a podvozky vozů značek AUDI, ŠKODA, VW, SEAT A PORSCHE.

Jedná se o firmu s více než 800 zaměstnanci, kteří v nepřetržitém provoze pracují na 835 CNC strojích s přesností na 0,001 mm.

Naši žáci po krátkém zaškolení pracovali na CNC strojích přímo ve výrobě, ať už soustružili, frézovali, vrtali, kalili či válcovali. Ohlas na jejich práci od slovenských kolegů i vedoucích pracovníků byl velice pozitivní a oceňovali jak jejich teoretické i praktické znalosti, tak i jejich přístup k práci a zájem o obor jako takový. Spokojenost firmy VW Slovakia s obráběči ze Šumperka dokládá i jejich zájem o pokračování spolupráce. Příští rok se tedy šest nejlepších z oboru Obráběč kovů opět vydá na zkušenou do světa.

Naši žáci, kteří v Šumperku vykonávají odborný výcvik v českých firmách, měli možnost se seznámit s organizací práce a pracovními podmínkami v zahraniční firmě a tím získat další cenné zkušenosti, které potvrzují i EUROPASSY MOBILITY, které získali.

Ve volném čase poznávali přírodní krásy i historické památky Slovenska a nebylo jich málo. Navštívili Gaderskou dolinu, Šútovský vodopád, prohlédli si hrad Strečno i Blatnický hrad. Prošli si i Muzeum slovenské dědiny v Martině. Nádherného počasí využili k návštěvě Nízkých Tater, kde vyzkoušeli novou lanovku na Chopok. Únavu z náročného programu spláchli v termálních bazénech v Tučasnkých Teplicích i v Tatralandii.

Závěrem je potřeba žákům poděkovat, za opravdu vzornou reprezentaci školy a doufat, že i jejich následovníci budou pokračovat v šíření dobrého jména a úrovně KOVO oborů na naší škole.

×